29 oktober 2014

De 5 kernkwaliteiten van een mindful manager. Veerkracht en een open mind opbouwen


Ontwikkelen als manager is een leerproces. Leren zorgt er voor dat een ervaring, een bewust beleefd moment in het hier en nu, van invloed kan zijn op je toekomstig gedrag. Met mindfulness ontwikkel je veerkracht. Dit biedt je de mogelijkheid bewust te kiezen tussen actie en reflectie. En daardoor kunt je de toekomst met een open mind tegemoet treden.

Dit zijn de vijf kwaliteiten die een manager opbouwt door mindfulness te oefenen:

  1. Een grotere opmerkzaamheid, omdat je leert spelen met je aandacht en weet waar die is en leert hoe je de aandacht bewust kunt terugbrengen in het moment.
  2. Een grotere veerkracht, je bent beter bestand tegen de werkdruk en de onrust om je heen. Je leert beter de grenzen van je eigen beschikbaarheid bepalen en de balans privé-werk te bepalen.
  3. Een grotere emotionele intelligentie, omdat je de niet alleen mentale maar alles signalen van de zintuiglijke ervaring leert benutten.
  4. Een grotere helderheid van geest, omdat je minder meegesleept wordt door gedachten, emoties en gevoelens. Je kunt dan kiezen voor een bewuste respons en hoeft niet mee te gaan in de automatische reactie.
  5. Een groter vermogen om te schakelen tussen actie en reflectie, waarmee je effectiever kunt sturen in je team en je organisatie.

Wanneer start jij met oefenen?