26 november 2014

Mindful leiderschap is onmogelijk!


Mindful leiderschap begint met een simpele keuze: laat jij je als leider leven door de omstandigheden of neem je zelf het voortouw? Kies je er onvoorwaardelijk voor om te zorgen dat je eigen veerkracht op peil is, zodat je team ook weer op jou kan bouwen of verwaarloos je de balans in je leven? Durf je het aan om een aanmoedigende houding aan te nemen tegenover emoties, die van jezelf of in je team. Of hou je het liefst het deksel op de put? Kies je voor wij-communicatie in je team of laat je het maar op zijn beloop? Kies je voor compassievol presteren of voor een afrekencultuur?
Natuurlijk zijn er allerlei omstandigheden aan te voeren in het dagelijks werk waarop je geen controle kunt uitoefen. Een collega die ziek wordt, een slecht functionerende afdeling elders, toeleveranciers die zich niet aan afspraken houden, zaken in je privéleven die spelen. Maar altijd heb je een keuze. Een simpel voorbeeld. Als je een pen laat vallen en aan anderen vraagt waarom die pen valt, kun je twee antwoorden krijgen. De een zal zeggen dat het door de zwaartekracht komt, de ander dat jij de pen liet vallen. Als je wilt voorkomen dat de pen nog eens valt, helpt het niet om naar de zwaartekracht te verwijzen. Dan telt alleen jouw eigen handelen. Maar vaak redeneren we wel zo in organisaties en is dat ingeslepen in de cultuur. Het is precies die keuze die je in iedere situatie hebt, die maakt dat je verantwoordelijkheid onvoorwaardelijk kunt noemen. Hoe moeilijk of lastig de situatie is, je hebt als manager onder alle omstandigheden de vrijheid om te kiezen .
Als je deze essentiële keuze eenmaal hebt gemaakt kun je je rol als leider misschien het best zien als die van een gastheer. Een gastheer die de geleverde prestaties waardeert en dat benoemt vanuit de eigen ervaring ermee, specifiek gericht op een persoon. Maar ook een gastheer die lastige zaken benoemt en die niet wegmoffelt. Op deze manier kun je je team begeleiden in de richting van de groene zone van mindfulness en zo compassievol presteren bevorderen.
Waar wacht je op met kiezen?