5 maart 2015

De grote valkuil van leiders: je blijven opofferen


Volhouden en doorzetten zijn criteria waarop managers geselecteerd worden , maar de druk van de organisatie én de wilskracht en het doorzettingsvermogen van de manager zelf kunnen zo groot zijn, dat die gemakkelijk terecht komt in een negatieve spiraal van veel en hard werken en te weinig rust nemen. Je neemt de pijn en het ongemak van de inspanning om leiding te geven voor lief en gaat maar door5. Waarschuwingssignalen druk je weg: “Ze kunnen immers niet zonder mij.” Of: “Als ik het niet doe, wie neemt dan de verantwoordelijkheid?” Je blijft je opofferen en uiteindelijk gaat dat ten koste van je eigen gezondheid of de persoonlijke relaties met je partner en vrienden.
Als je het gevaar van stress vroeger zou kunnen ontwaren, zou je jezelf een grote dienst bewijzen. Zelf heb ik gemerkt dat met het regelmatig beoefenen van mindfulness mijn opmerkzaamheid scherper werd en het mogelijk maakte eerder op stresssignalen te reageren en bij te sturen. Mindfulness had ook een veel breder effect op de houding waarmee ik in mijn werk stond: ik kon mijn aandacht er veel beter bij houden en me beter focussen in de conversaties met andere mensen, zowel persoonlijk als zakelijk. Sindsdien merk ik dat de kwaliteit van en het plezier dat ik in mijn werk ervaar is toegenomen en dat mijn aandacht, als die onder druk staat, makkelijker is bij te sturen. Ontsnappen uit de kooi van stress en opoffering bleek dus mogelijk, maar ik moest er wel de zekerheden over mijn onmisbaarheid en mijn overmatige zelfvertrouwen dat ik alles wel aankon voor loslaten. Toen ik dat deed bleek mijn veerkracht verrassend genoeg een stuk groter.