10 september 2017

Aandacht is je belangrijkste kapitaal


Mindfulness is in. Niet alleen in Silicon Valley is het een grote hit, ook op de managementprogramma’s van grote business schools zoals IMD in Genève is het een must, aldus leiderschapsexpert Jean-Paul Manzoni in het FD van 9 september 2018. Zelf werd ik over het thema mindful leiderschap onlangs geïnterviewd voor F5 networking door Eveline Meijer en hier vind je een paar citaten:

Sommige mensen zijn hier wat huiverig over, omdat het snel doet denken aan zweverige onzin. Maar dat is het niet. “Het is een manier om je soft skills te ontwikkelen”, legt Wibo Koole, directeur van het Centrum voor Mindfulness en schrijver van de boeken Mindful leiderschap en Mindful werken, uit. “Het leert je om beter met mensen om te gaan, beter te communiceren en beter met stress om te gaan. Het helpt je als leider om een gezamenlijke focus te creëren met je werknemers.”

“Leiderschap is mee veranderen en daarbij is het belangrijk om je aandacht goed te gebruiken. Als je niet snapt wat er gebeurd, dan is het snel over”, aldus Koole. “Het helpt je om in veranderingen mee te durven gaan, zonder jezelf kwijt te raken.” Mensen die met mindfulness aan de slag zijn gegaan zijn rustiger, hebben meer overzicht en laten zich minder meeslepen door emoties en gedachtestromen. Daarnaast luisteren ze beter naar zichzelf en anderen en werken ze meer gefocust.

Bij leiders richt mindfulness zich op een aantal belangrijke competenties. Er wordt gewerkt aan je mentale veerkracht, zodat je minder meegesleept wordt en je je vitaler voelt. Dat doe je door te leren schakelen tussen erg geconcentreerd en gericht werken, en het overzicht houden. Daarnaast wordt er gewerkt aan betere communicatie met je werknemers, bijvoorbeeld tijdens vergaderingen. Ook wordt er gelet op bekende valkuilen, bijvoorbeeld blijven doorwerken tot je een burn-out hebt. Je leert hoe je die kunt vermijden. De technische vaardigheden van leiderschap heb je al, maar mindfulness richt zich op de soft skills. Het leert je een betere leider te zijn.

Voor de volledige tekst van het interview, klik je hier. Veel leesplezier.