20 november 2017

De groene zone in: op weg naar mindful teamwerk


Hoe kan mindfulness nou eigenlijk van nut zijn bij job crafting, bij het scheppen van voorwaarden voor opmerkzame teams en bij het creëren van een bloeiende organisatie? Op deze twee – en meer – veelgestelde vragen geef ik antwoord in mijn bijdrage op het symposium dat het Centrum voor Mindfulness op 27 november a.s. speciaal voor HR-professionals organiseert.
Aan de hand van het GROENE ZONE-model laat ik je ontdekken waar je mindfulness kunt benutten. Natuurlijk door medewerkers via mindfulnesstraining de mogelijkheid te geven hun sterke kanten te ontplooien. Maar ook door als team aan mindfulness te doen: simpele en praktische stappen zetten. Breng teamveerkracht in kaart en ontwikkel de emotionele wendbaarheid van het team, zodat teamleden onderling effectiever communiceren. En begin iedere teambijeenkomst het verzamelen van de aandacht, de agile workstart, een korte mindfulnessoefening die ervoor zorgt dat iedereen er ook echt mentaal bij is en gefocust.
“Voor de HR-wereld is door de aantrekkende economie de werkdruk in organisaties opnieuw een belangrijke kwestie, omdat de vraag en de aanwezige capaciteit niet goed op elkaar aansluiten. In die omstandigheid is slim leren omgaan met werkdruk en met de energiebalans van werknemers enorm belangrijk.”
“Een tweede kwestie is hoe jong talent aan de organisatie kan worden gebonden: millenials zoeken uitdagingen, leermogelijkheden, willen graag hard werken, en ze willen hun energie en creativiteit gebruiken.”
“Voor beide kwesties is mindful organiseren een belangrijk middel van HR-beleid. Mindful organiseren wil zeggen medewerkers individueel de mogelijkheid geven om hun competenties te versterken, zoals die van focus en creativiteit. Maar het betekent ook ervoor zorgen dat teams en medewerkers productief kunnen werken door hun omgeving mindful te maken. Dat begint bij slimme zaken, zoals de agile workstart, maar heeft ook te maken met slim teamwerk.”
Op het symposium krijg je tal van praktische en slimme handvatten voor mindfulness in teams, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.