De adem als gids

Weekendretraite - met Wibo Koole

Start datum > 24 januari 2025 - 19:00u
Eind datum > 26 januari 2025 - 16:30u
Plaats > De Ruimte, Centrum voor Bewustzijnsontwikkeling, Weesperzijde 79A, 1091EJ Amsterdam

Thema

Dit weekend zetten we de adem in het centrum van onze belangstelling. Hoe kun je de adem als gids benutten. Waarom hechtte de Boeddha zelf zoveel waarde aan de ademmeditatie?

De Boeddha sprak een aparte tekst uit over ademen, de Ānāpānasati-sutta genaamd. In dit weekend kijken we met eenvoudige instructies hoe je de adembeweging kunt benutten in je meditatiepraktijk. We oefenen met vier manieren van ademmeditatie: tot rust komen, minder reactief zijn, de aandacht te richten, en de realiteit onder ogen zien.

En daarnaast plaatsen we de ademmeditatie in korte reflecties in de historische context van het vroege boeddhisme aan de hand van het werk van Bhikkhu Anālayo en zijn betekenis voor ons leven in deze tijd. De adem als gids naar een gezond en sociaal betrokken leven.

Deze weekendretraite is geschikt voor zowel beginners als gevorderden op het meditatieve pad.

Praktisch

Tijden

Het weekend wordt gehouden op 11-13 oktober 2024:

  • Vrijdag: 19:00 tot 21:30 uur
  • Zaterdag: 09:30:00 tot 17:30 uur (geen avondsessie)
  • Zondag: 09:30 tot 16:30 uur.

Locatie

De Ruimte – Centrum voor Bewustzijnsontwikkeling
Weesperzijde 79A
1091 EJ Amsterdam

Google-maps: https://goo.gl/maps/rtVgso5nZfV4YAko8

Eten/drinken/kosten/dana

Tijdens het weekend zorgen wij voor thee, koffie en sap of water. Voor een lunch zorg je zelf.

Als bijdrage in de kosten van de huur van de ruimte en administratie vragen we je om een bijdrage van 75 euro, over te maken bij je inschrijving.

De begeleider werkt op basis van dana. Tijdens het weekend zal een danabox aanwezig zijn.

Begeleider

Wibo Koole

Wibo Koole beoefent en bestudeert Inzichtmeditatie, seculier boeddhisme en zen sinds het begin van deze eeuw. Zijn leraren daarbij zijn Frits Koster, Stephen Batchelor en Nico Tydeman. In 2022 voltooide hij het Bodhi College Teacher Training Programma. Hij nam deel aan talrijke stilteretraites van een week, of langer. In het dagelijks leven is hij executive coach, managing director van Awaris Nederland, een trainingsorganisatie voor mindful verandering in organisaties. Hij woont in Amsterdam met zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen.