Met gevoel naar bevrijding

Weekendretraite over emoties en ethiek - met Wibo Koole

Datum > 19 september 2025 - 19:00u - 16:30u
Plaats > De Ruimte - Centrum voor Bewustzijnsontwikkeling, Weesperzijde 79A, 1091EJ Amsterdam

Thema

Voelen en emoties zijn overvloedig aanwezig in ons dagelijks leven. En we mediteren om beter met onze emoties te leren omgaan. Maar is dat wel zo? Wat zijn emoties eigenlijk? Zijn het maar gevoelens of zijn het ethische richtingwijzers?

In de basistoespraak van de Boeddha, de Satipațțhāna-sutta staat in het derde fundament, cittānupassanā niet zozeer het loskomen van emoties en denken centraal, maar de ethische inhoud ervan. Want in elke mentale toestand zit altijd een wilsrichting ingebakken.

In dit weekend onderzoeken we emoties en ethiek. Met regelmatige zit- en loopmeditaties. En korte reflecties over het thema met inzichten uit de boeddhistische tradities (Bikkhu Analayo, Bernat Font) en de moderne psychologische emotietheorie (Lisa Feldman Barrett). Om zo beter te begrijpen hoe we emoties en ethiek kunnen benutten in ons eigen leven.

Deze weekendretraite is geschikt voor zowel beginners als gevorderden.

Praktisch

Tijden

Het weekend wordt gehouden op 19-21 september 2025:

  • Vrijdag: 19:00 tot 21:30 uur
  • Zaterdag: 09:30:00 tot 17:30 uur (geen avondsessie)
  • Zondag: 09:30 tot 16:30 uur.

Locatie

De Ruimte – Centrum voor Bewustzijnsontwikkeling
Weesperzijde 79A
1091 EJ Amsterdam

Google-maps: https://goo.gl/maps/rtVgso5nZfV4YAko8

Eten/drinken/kosten/dana

Tijdens het weekend zorgen wij voor thee, koffie en sap of water. Voor een lunch zorg je zelf.

Als bijdrage in de kosten van de huur van de ruimte en administratie vragen we je om een bijdrage van 75 euro, over te maken bij je inschrijving.

De begeleider werkt op basis van dana. Tijdens het weekend zal een danabox aanwezig zijn.

Begeleider

Wibo Koole

Wibo Koole beoefent en bestudeert Inzichtmeditatie, seculier boeddhisme en zen sinds het begin van deze eeuw. Zijn leraren daarbij zijn Frits Koster, Stephen Batchelor en Nico Tydeman. In 2022 voltooide hij het Bodhi College Teacher Training Programma. Hij nam deel aan talrijke stilteretraites van een week, of langer. In het dagelijks leven is hij executive coach, managing director van Awaris Nederland, een trainingsorganisatie voor mindful verandering in organisaties. Hij woont in Amsterdam met zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen.