Naar binnen en naar buiten gericht

Weekendretraite over de basis van meditatie – met Wibo Koole

Start datum > 25 april 2025 - 19:00u
Eind datum > 27 april 2025 - 16:30u
Plaats > De Ruimte, Centrum voor Bewustzijnsontwikkeling, Weesperzijde 79A 1091EJ Amsterdam

Thema

De vier fundamenten van mindfulnessmeditatie zijn: het lichaam; de gevoelstoon; stemmingen, emoties en gedachten; en de interpretatie van de wereld. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht kan de aandacht naar binnen en naar buiten worden gericht.

In dit weekend beoefenen we deze vier invalshoeken, begeleid door eenvoudige, praktische instructies. En daarnaast plaatsen we de naar binnen en naar buiten gericht mediteren in korte reflecties in de historische context van het vroege boeddhisme. We nemen de basistoespraak van de Boeddha, de Satipațțhāna-sutta als uitgangspunt en vergelijken die met de Europese context aan de hand van Hannah Arendt’s begrip vita activa. Wat is de betekenis van mediteren voor ons leven. Hoe verhouden maatschappelijk en persoonlijk floreren zich tot elkaar?

Deze weekendretraite is geschikt voor zowel beginners als gevorderden.

Praktisch

Tijden

Het weekend wordt gehouden op 25-27 april 2025:

  • Vrijdag: 19:00 tot 21:30 uur
  • Zaterdag: 09:30:00 tot 17:30 uur (geen avondsessie)
  • Zondag: 09:30 tot 16:30 uur.

Locatie

De Ruimte – Centrum voor Bewustzijnsontwikkeling
Weesperzijde 79A
1091 EJ Amsterdam

Google-maps: https://goo.gl/maps/rtVgso5nZfV4YAko8

Eten/drinken/kosten/dana

Tijdens het weekend zorgen wij voor thee, koffie en sap of water. Voor een lunch zorg je zelf.

Als bijdrage in de kosten van de huur van de ruimte en administratie vragen we je om een bijdrage van 75 euro, over te maken bij je inschrijving.

De begeleider werkt op basis van dana. Tijdens het weekend zal een danabox aanwezig zijn.

Begeleider

Wibo Koole

Wibo Koole beoefent en bestudeert Inzichtmeditatie, seculier boeddhisme en zen sinds het begin van deze eeuw. Zijn leraren daarbij zijn Frits Koster, Stephen Batchelor en Nico Tydeman. In 2022 voltooide hij het Bodhi College Teacher Training Programma. Hij nam deel aan talrijke stilteretraites van een week, of langer. In het dagelijks leven is hij executive coach, managing director van Awaris Nederland, een trainingsorganisatie voor mindful verandering in organisaties. Hij woont in Amsterdam met zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen.