Zijn onder mensen

Weekendretraite over meditatie, samenleven en politiek – met Wibo Koole

Start datum > 11 oktober 2024 - 19:00u
Eind datum > 13 oktober 2024 - 16:30u
Plaats > De Ruimte, Weesperzijde 79A, 1091 EJ Amsterdam

Thema

Aan het begin van het najaar nemen we een weekend om te ontspannen en te reflecteren. Net nu de ongerichte zomerse energie is overgegaan in de gerichte activiteiten van werken en samenleven.

In dit weekend onderzoeken we wat meditatie voor samenleven betekent. Is meditatie ook politiek? Is de olifant in de dharmahal dat we ons er niet politiek uiten, zoals mijn mentor John Peacock schreef? Volgens de filosofe Hannah Arendt zijn mensen fundamenteel politieke wezens. Bij de Romeinen zijn de woorden ‘leven’ en ‘zijn onder mensen’ synoniem daarmee.

Met eenvoudige – soms begeleide – zit- en loopmeditaties, aangevuld met mindful bewegen creëren we een kader van ontspannen aandacht vanuit het lichaam met een open geest. Veelal in stilte, om vanuit kalmte en ontspanning ruimte te maken voor korte themareflecties op de betekenis van ‘zijn onder mensen’.

Deze weekendretraite is geschikt voor zowel beginners als gevorderden op het meditatieve pad.

Praktisch

Tijden

Het weekend wordt gehouden op 11-13 oktober 2024:
• Vrijdag: 19:00 tot 21:30 uur
• Zaterdag: 09:30:00 tot 17:30 uur (geen avondsessie)
• Zondag: 09:30 tot 16:30 uur.

Locatie

De Ruimte – Centrum voor Bewustzijnsontwikkeling
Weesperzijde 79A
1091 EJ Amsterdam
Google-maps: https://goo.gl/maps/rtVgso5nZfV4YAko8

Eten/drinken/kosten/dana

Tijdens het weekend zorgen wij voor thee, koffie en sap of water. Voor een lunch zorg je zelf.
Als bijdrage in de kosten van de huur van de ruimte en administratie vragen we je om een bijdrage van 75 euro, over te maken bij je inschrijving.
De begeleider werkt op basis van dana. Tijdens het weekend zal een danabox aanwezig zijn. We kunnen je ook een tikkie sturen.

Begeleider

Wibo Koole

Wibo Koole beoefent en bestudeert Inzichtmeditatie, Seculier Boeddhisme en Zen sinds het begin van deze eeuw. Zijn leraren daarbij zijn Frits Koster, Stephen Batchelor and Nico Tydeman. In 2022 voltooide hij het Bodhi College Teacher Training Programma. Hij nam deel aan talrijke stilteretraites van een week, of langer. In het dagelijks leven is hij executive coach, managing director van Awaris Nederland, een trainingsorganisatie voor mindful verandering in organisaties. Hij woont in Amsterdam met zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen.

Partnerschap

Dit weekend wordt georganiseerd in partnerschap met Bodhi College.