20 maart 2017

Mindful werken – oefeningen


 

Mindful aanwezig zijn in het hier en nu, zonder oordeel, kun je leren. Deze drie cd’s met oefeningen zijn je daarbij behulpzaam.

Op de cd’s tref je basisoefeningen van de mindfulnesstraining op het werk aan, waaronder de bodyscan, de zitmeditatie, de mindful yoga, de loopmeditatie en de ademruimte.
Met begeleiding oefen je in aandacht geven aan wat er zich hier en nu aan je voordoet, aan dit moment waarop je leeft. Aandacht geven aan sensaties in het lichaam, aan gevoelens die plezierig, onplezierig of neutraal van karakter kunnen zijn en aandacht geven aan gedachten die langskomen.
Zo leer je de wereld van aandachtig aanwezig zijn ontdekken.

Maar waarom zou je dat eigenlijk doen, kan dat je ook op het werk helpen?
Met mindfulness proberen we niet ontspannen te raken of iets te veranderen of op te lossen. Wel trainen we onze opmerkzaamheid en ons vermogen tot aandacht geven. Langs die weg levert mindfulnesstraining je een groeiende stabiliteit en tegenwoordigheid van geest op.

Op het werk kan dat je helpen om situaties in een ander licht te zien en er creatief, dus anders mee om te gaan. Je weet beter wat je aan het doen bent en dat kan helpen om bewuster keuzes te maken en je werksituatie te beïnvloeden.

Bovendien kom je door de aandacht te richten op hoe de dingen zijn, in het hier en nu, ook in aanraking met een toestand van ontspanning en welzijn, waarmee je altijd in contact bent, ook in de moeilijkste omstandigheden. Dat helpt stress te verminderen en met meer plezier en effectiever te werken.

Online beluisteren

Op de 3 cd’s vind je de volgende oefeningen: