20 maart 2017

Mindfulness en leiderschap – oefeningen


De oefeningen op deze cd’s zijn bij elkaar gebracht als hulpmiddel bij het boek Mindful Leiderschap voor effectieve teams en organisaties. Mindful aanwezig zijn in het hier en nu, zonder oordeel, kun je leren.

Voor de ontwikkeling van je leiderschap vanuit mindfulness tref je op de cd’s allereerst de basisoefeningen van de mindfulnesstraining (MBSR) aan, waaronder de bodyscan, de zitmeditatie, de mindful yoga, de loopmeditatie en de ademruimte.
Met begeleiding oefen je in aandacht geven aan wat er zich hier en nu aan je voordoet, aan dit moment waarop je leeft. Aandacht geven aan sensaties in het lichaam, aan gevoelens die plezierig, onplezierig of neutraal van karakter kunnen zijn en aandacht geven aan gedachten die langskomen. Zo leer je de wereld van aandachtig aanwezig zijn ontdekken.

Vervolgens bevatten deze cd’s ook een aantal vervolgoefeningen, die in het bijzonder voor jou in de rol als manager of leider geschikt zijn. Om je veerkracht te versterken, om je emotionele intelligentie te vergroten, je luistervaardigheden en je vermogen om je medewerkers met compassie effectief tegemoet te treden.

Maar waarom zou je dat eigenlijk doen, kan dat je ook in je leiderschap helpen? Met mindfulness proberen we niet ontspannen te raken of iets te veranderen of op te lossen. Wel trainen we onze opmerkzaamheid en ons vermogen tot aandacht geven. Langs die weg levert mindfulnesstraining je een groeiende stabiliteit en tegenwoordigheid van geest op.

Bovendien kom je door de aandacht te richten op hoe de dingen zijn, in het hier en nu, ook in aanraking met een toestand van ontspanning en welzijn, waarmee je altijd in contact bent, ook in de moeilijkste omstandigheden. Dat helpt stress te verminderen en met meer plezier en effectiever te werken.

Leiders kan dat helpen om situaties in een ander licht te zien en er creatiever mee om te gaan. Je weet beter wat je aan het doen bent en kunt makkelijker schakelen tussen actie en reflectie. Dat kan je helpen om bewuster keuzes te maken en je rol als manager of leider effectiever te spelen.

Online beluisteren

Op de 4 cd’s tref je de volgende oefeningen aan: