20 maart 2017

Mindfulnessmeditatie – basisoefeningen


Mindful aanwezig zijn in het hier en nu, zonder oordeel, kun je leren. Deze vier cd’s met oefeningen zijn je daarbij behulpzaam.

Op de cd’s tref je basisoefeningen van de mindfulnesstraining (MBSR) aan, waaronder de bodyscan, de zitmeditatie, de mindful yoga en de ademruimte.
Met begeleiding oefen je in aandacht geven aan wat er zich hier en nu aan je voordoet, aan dit moment waarop je leeft. Aandacht geven aan sensaties in het lichaam, aan gevoelens die plezierig, onplezierig of neutraal van karakter kunnen zijn en aandacht geven aan gedachten die langskomen. Zo leer je de wereld van aandachtig aanwezig zijn ontdekken.

Maar waarom zou je dat eigenlijk doen? Want met mindfulness proberen we niet ontspannen te raken of iets te veranderen of op te lossen. Wel trainen we de aandacht en onze opmerkzaamheid. Langs die weg levert mindfulnesstraining je wel een groeiende stabiliteit en helderheid van geest op. Dat kan je helpen om je situatie in een ander licht te zien en er creatief, anders mee om te gaan.

En door de aandacht te richten op hoe de dingen zijn, in het hier en nu, kom je ook in aanraking met een toestand van ontspanning en welzijn, waarmee je altijd in contact bent, ook in de moeilijkste omstandigheden.

Online beluisteren

Op de vier cd’s staan de volgende oefeningen: